Jawel, De Lieve tussen Gent en Damme is niet alleen het oudste kanaal van Vlaanderen maar wellicht zelfs het oudste kanaal van Europa. Toch zeker van die lengte en van die omvang... Wist je dat de vroege middeleeuwers 750 jaar geleden het water van Gent tot Damme eerst naar boven en dan naar beneden richting zee brachten? Met een heel eenvoudig maar ingenieus systeem van sluizen of 'rabotten'? Zoek maar op het internet: veel kanalen claimen de titel 'Oudste van...'. Maar als je wat verder zoekt, blijkt de stichtingsdatum 1269 van de Lieve vaak vele tientallen zelfs soms honderden jaren vroeger 'dan de anderen'.

Check 't Liefken voor Altijd

Fietsroutes langs De Lieve

't Oud Liefken en Bistronoom De Lieve

Smullen en proeven langs het kanaal waar reigers baas zijn

Van Bistronoom De Lieve in Evergem-Belzele tot aan eet- en praatcafé 't Oud Liefken aan Stoktevijver in Zomergem ligt het Meetjeslandse 'Liefken' zoals het hier genoemd wordt. Een kabbelend beekje vol snoek en baars met hier en daar een reiger aan de kant.

Gratis Reigerroute

Koen Goossens van Stoomtrein Maldegem-Eeklo en Gilbert Van Landschoot van Canada Poland Museum

Op zoek naar Erfgoed tussen Maldegem en Eeklo

Tweede interessante fietsroute brengt ons bij de spoorwegbrug van Balgerhoeke, een écht monument. De brug staat symbool voor het verleden van deze regio: de stoomtreinen die hier nog steeds over denderen, de Bevrijding door de Canadezen en Polen eind '44, het textielverleden van de stad Eeklo en de voedingsindustrie in het Meetjesland. Allemaal langsheen het statige Schipdonkkanaal, op de bedding van 't Liefken voor Altijd gegraven.

Fiets de Schipdonkroute

Hartje Middelburg en Maldegem

De link tussen Maldegemse polders en dorpen met het Zwin

Waar het Schipdonkkanaal het Leopoldskanaal, komende uit de Meetjeslandse polders, ontmoet. Waar de dorpen Maldegem, Donk en Middelburg dicht bij het voormalige Lieve-traject liggen. Waar natuur en dorpen elkaar verrassend afwisselen. Een mooie tip voor elke fietsliefhebber!

Download de Dammeroute

Nieuwe routes langs oudste kanaal van Europa!

Toerisme Meetjesland
Toerisme Meetjesland

De toeristische dienst van de streek tussen Gent, Brugge en de Zeeuws-Vlaamse kust