Aanraders

Enkele aanraders om te ontdekken in het Meetjesland.

WOII? Naar het canadamuseum

maldegem

In de Maldegemse deelgemeente Adegem bevindt zich de begraafplaats van Canadese (en Poolse) soldaten die hier het leven lieten bij de Bevrijding op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Gilbert Van Landschoot bouwde een schitterend museum ter ere van al die soldaten.

Bezoek het Canada Poland Museum For Freedom

 

Nostalgie? Neem de stoomtrein

MALDEGEM/Eeklo

Tussen Maldegem en Eeklo ligt een spoorlijn er (soms) rustig bij. Soms, inderdaad. Want dit is de museumspoorlijn Maldegem-Eeklo die wordt uitgebaat door Stoomcentrum Meetjesland. Tijdens de zomer kan je hier een ritje boeken met de stoomtrein en nostalgie opsnuiven!

Bezoek het Stoomcentrum

 

Een zomer lang gezellig op de Huysmanhoeve

Eeklo

De geschiedenis van deze hoeve ten noorden van Eeklo-centrum begint vermoedelijk in 1241. Op dat moment verkoopt Johanna van Constaninopel een stuk grond aan het Gentse Gasthuis 'Onze-Lieve-Vrouw-ter-Lazarie'. Het Gasthuis gebruikt 'het Groot Goed' akls cultuurgrond. In 1736 neemt Joannes Huysman zijn intrek op de hoeve als pachter aan het Gasthuis. Deze familie betrekt de hoeve tot 1996. Nu is het een provinciaal streekcentrum waar het, dankzij de inspanningen van Plattelandscentrum Meetjesland, een zomer lang bruist van activiteiten. Ook Toerisme Meetjesland heeft er zijn infokantoor. Tip: wandel 2 km lang op de Huysmanhoeve Wandelroute!

Bezoek Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve 

Het romantische plekje drongengoedhoeve

Ursel/Kleit

Het symbool van Landschapspark Drongengoed is toch wel de Drongengoedhoeve die zich in het hartje van het grootste aaneengesloten bos van de provincie Oost-Vlaanderen bevindt. De Drongengoedhoeve is niet alleen een heel romantisch plekje maar tijdens het weekend en op vrije dagen een trekpleister voor knooppuntwandelaars en -fietsers. Wij vragen uw bijzondere aandacht voor de permanente tentoonstelling 'Het Geheim van de Cuesta', over de heuvelrug waarop het Landschapspark Drongengoed ligt.

Meer over de Drongengoedhoeve

Nevele Lovendegem Merendree Vinderhoute

NATUURPRACHT? De Oude Kalevallei

Nevele/Lovendegem

Tussen de gemeenten Nevele en Lovendegem ligt onze mooiste wandelroute, vinden we zelf. In het overstromingsgebied van de Oude Kale, ooit een rivier die stroomde van Tielt tot Tielrode aan de Schelde. De meanders zijn er ongeschonden en ronduit.... prachtig!

Kom naar de Oude Kalevallei

vissersdorp Ver van zee

Boekhoute

Het lijkt eigenaardig dat op 20 km van de Westerschelde en op ruim 50 km van de Belgische kust een polderdorp uitpakt met het predikaat 'vissersdorp'. Maar tot 1952 lag vlakbij Boekhoute de zeearm Braakman en had het dorp een echte vissershaven, weliswaar op Nederlands grondgebied. De traditie van het garnaalvissen in Boekhoute leeft voort tot op de dag van vandaag. Het Bezoekerscentrum 'Boekhoute, vissersdorp zonder haven' vertelt u het verhaal. En het smokkel- en oorlogsverleden van het dorp leidde tot de indrukwekkende permanente tentoonstelling 'Grote Vrouwen en de Grote Oorlog', ook in het bezoekerscentrum.

Meer info