De Lieve

Natuur
De Lieve

't Liefken voor Altijd

Zomergem
Straat + huisnummer
Stoktevijver 65
9930 Zomergem

Misschien is De Lieve je wel onbekend. En onbekend maakt onbemind. Er is nochtans genoeg te beminnen aan deze sierlijke stroom. Tenminste: dit sierlijke stroompje.

Want hoewel ’t Liefken – zoals deze waterloop liefkozend genoemd wordt in de streek – ooit een druk kanaal was dat van Gent helemaal tot aan de zee liep, lijkt vandaag een beek maar dit was de oorspronkelijke grootte waarop de sleepboten door mensen getrokken werden. Het was de snelste weg naar zee voor grote ladingen.

Surf hier naar een leuke Radio 2-reportage over 't Liefken!

Van grootse liefde naar het kleinere ‘t Liefken

Op verschillende plaatsen wordt het inmiddels doorkruist door andere stromen. Sommige delen raakten vergeten en werden opgevuld. Op andere plekken is de originele stroom echter nog goed zichtbaar. En groeit en bloeit de natuur op de oevers zoals nooit tevoren. 

Hier is hij op zijn mooist, dat charmante kanaaltje. Zeker het traject tussen Waarschoot en Lovendegem is een streling voor het oog – en voor de andere zintuigen. Klaar om ’t Liefken jouw liefde te verklaren? Kom het samen met ons verkennen! 

Webversie-De-Lievek-3.jpg
Overal zoals hier in Arisdonk Waarschoot duiken witte charmante hoevetjes op langs de Lieve

’t Liefken op het eerste gezicht: het ontstaan

Een mens vraagt zich af hoe het komt dat een kanaal volledig wordt gecreëerd, om dan een beetje in de vergetelheid te geraken… Het oudste kanaal van Vlaanderen dan nog! Wel, in de periode voor 1251 vonden de Gentse schippers het knap lastig dat ze enkel via de Schelde naar de zee konden varen. De economische boom die toen volop aan de gang was, kon niet verder boomen zonder goede verbinding naar de kust. 

Daarom besliste gravin van Vlaanderen Margaretha van Constantinopel om zélf – hoewel, niet helemaal zelf natuurlijk – een kanaal te graven van de Arteveldestad tot in Damme. En zo geschiede. Het duurde 18 jaar voor de werken voltooid waren. Maar sindsdien lag De Lieve te blinken in het landschap.

’t Liefken beleven: passeer eens langs de bakens

Je kan dus de 't Liefken voor Altijd-tocht aanvatten om de leukste plekjes rond De Lieve te ontdekken. Maar als je alles liever op twee wielen doet, zijn er ook mogelijkheden. 
De Fiets De Lieveroute bijvoorbeeld, vertrekt aan het mooie Kasteel van Wippelgem en troont je mee via de charmantste locaties in de regio: Zomergem, Lovendegem, Belzele, Sleidinge, Evergem… Er is genoeg te zien: je doorkruist het landschap via landelijke weggetjes en ontdekt grootse kastelen, statige herenhuizen en rustgevende natuur.

Tussen Evergem-Belzele en Maldegem zijn er bakens langsheen het traject geplaatst die eer betuigen aan de rijke geschiedenis van De Lieve. Vanaf Zomergem in Stoktevijver richting Damme heeft het Schipdonkkanaal de bedding van de Lieve overgenomen (behalve op het 'eilandje' Strobrugge in Maldegem en net voor Damme). Ontdek de vlaggen in Belzele, de kerfbomen op het Haantje in Lovendegem en aan Strobrugge in Maldegem, liefdesslotjes aan Beirtjesbrug in Waarschoot, de kunstwerken van de Eeklose academie in Stoktevijver, de oude kaaifoto in hartje Eeklo, de grafitti-tekeningen van Balgerhoekebrug en gebruik hier en daar een boom als zitbankje.

Proeven van De Lieve

Nee, we willen je niet letterlijk laten proeven van het oudste kanaal van Vlaanderen (en zelfs Europa). Wél van de horeca errond. Want tijdens je tocht kan je genieten van verrukkelijke gerechten in restaurants zoals De Lieve’s Bistronoom (Belzele), de Akkerhoeve in Waarschoot of Bistro Julien in Lovendegem.
Ook niet te missen: ’t Oud Liefken, een gezellige zaak met een prachtig terras. Je vindt het in Zomergem en kunt er genieten van de machtige vergezichten. Bestel gerust een streekbiertje van de uitgebreide kaart. Je zal het je niet beklagen.

Fietsen langs de Lieve

Drie fenomenale fietstochten langs de Lieve