3 Meetjeslandse vogelspotters

3 Meetjeslandse vogelspotters

Hun verhaal en hun favoriete plekjes

Het gebeurt niet vaak dat vogelspotters en natuurfotografen hun diepste geheimen prijsgeven. We vonden drie Meetjeslanders die getuigen over de liefde voor hun hobby en de plekjes waar je snel succes kunt hebben. En ja hoor: ze kennen elkaar!

boerekreek4.jpg
drongengoed_10.jpg
drongengoed_1.jpg
drongengoed_2.jpg
drongengoed_5.jpg
drongengoed_9.jpg

Myriam Van Haverbeke

Na aankoop van een cameraatje besluit Myriam een avondcursus natuurfotografie te volgen. Het duurt niet lang voor ze een grotere camera koopt.

Haar verhaal

Ik ging als kind al mee op jacht met mijn papa. Maar als ik een haas zag, weggedoken in het zand, liet ik hem daar liever zitten. Dan kreeg ik onder mijn voeten (lacht). Later ging ik samen met mijn man vaak wandelen, altijd met de camera in de hand.'

'In oktober 2019 is mijn man plots overleden. Ik zat lang thuis met mijn verdriet, tot mijn dochter me aanspoorde om opnieuw te gaan wandelen. In het begin kwam ik zonder foto’s terug maar met de opkomst van de Facebookgroep Drongengoed in Beeld heb ik mij er toch weer op toegelegd.'

'Blijkt dat je via Facebook ook veel van elkaar kunt leren over vogelspotten. Vorig jaar was ik aan het fotograferen in Middelburg en dacht ik drie buizerds te zien. Toen ik uitzoomde, leken het drie wespendieven te zijn. Ik heb die foto op Facebook gezet en iemand reageerde meteen dat het twee wespendieven waren in gevecht met een slangenarend. Zo leer je heel veel bij.

Haar favoriete plekken

Ik woon in Maldegem en ga waar mijn fiets me brengt. Dat is vaak naar het Drongengoed, maar ik fiets ook richting Eeklo en het krekengebied, dat naadloos overloopt in de Zwinstreek. Dat is zo’n beetje mijn territorium.

eekhoorn_close.jpg
1ijsvogel.jpg
2ree.jpg
3buizerd.jpg
4dronevan_vlanenderensmolen.jpg
5oostpolderkreekii.jpg

Michel Eloot

Michel is al van kindsbeen af bezig met fotografie.

Zijn verhaal

We hadden thuis een héél goed fototoestel, maar mijn pa en ma waren niet zo technisch aangelegd. Dus kwam het in mijn handen terecht. Nu, in het digitale tijdperk kan je foto’s nemen zoveel je wil. Het niveau van de amateurfotografen is enorm gestegen en het materiaal is beter. Ook onmisbaar voor de moderne natuurspotter: de apps Obsidentify waarmee je planten kunt herkennen en BirdNET voor vogels.

Ik heb één nadeel: ik hoor slecht. Als ik met natuurvrienden ga wandelen in een bos, hebben die mannen al twintig vogels gehoord en ik nul (lacht).’

Zijn favoriete plekken

Ik wandel af en toe in het Drongengoed, waar je vrij makkelijk damherten en reeën kunt zien. Maar mijn favoriete jachtgebied is provinciaal domein Het Leen, met onder meer een vogelkijkhut. Als de ijsvogel broedt, komen ze zelfs uit Frankrijk om dat mee te maken. Rond de vijvers van Het Leen heeft de ijsvogel alles wat hij nodig heeft: een tak boven zuiver water, visjes, libellen en larven. En dat geldt ook voor heel wat andere dieren.

Als je een goede waarnemingsplek kent, is het de zaak om heel stil te zijn. Je kunt soms beter investeren in een goed camouflagetentje dan een peperdure telelens. En insecten- of macrofotografie kan je net zo goed in je eigen tuin doen, want je zit dichterbij. Met Natuurpunt promoten we trouwens de biodiversiteit in eigen tuin. Als je bekijkt hoeveel tuinen er zijn tegenover het aantal hectare natuurgebied, dan liggen daar mooie kansen.’

boerekreek3.jpg
blauwborst.jpg
buidelmees.jpg
vuurgoudhaantje.jpg
velduil.jpg
winterkoning.jpg

Gino Pisonier

Gino begon met vogelspotten in 2017 na een moeilijke periode.

Zijn verhaal

Mijn dokter heeft me geadviseerd om meer buiten te komen. Ik was al van kleins af geboeid door vogels en door regelmatig te gaan wandelen is die interesse weer gegroeid. Zo is het idee bij me opgekomen om dat alles te fotograferen en te archiveren. Ik ben op het internet gaan zoeken hoe ik dat het best kon aanpakken. Allemaal zelfstudie.

Ik wil vooral tonen wat hier in de buurt allemaal te zien is. Je moet niet ver gaan om iets moois te ontdekken. Ik krijg ook heel veel reacties van mensen die niet meer buiten kunnen omdat ze moeilijk te been of ouder zijn. Mensen die blij zijn dat de natuur uit hun jeugd nog leeft. Je merkt ook dat het de goede kant op gaat met de natuur. De mensen beginnen te beseffen hoe waardevol natuur en stilte wel is.

Zijn favoriete plekken

Ik trek drie à vier keer per maand naar de Vrombautsput in Eeklo, om de natuur wat in de gaten te houden en tot rust te komen. Je kunt er een beetje van alles fotograferen. Allerlei watervogels - niets spectaculairs - maar ook heel veel vis en van die waterschildpadjes die vroeger werden uitgezet en nu zijn uitgegroeid tot kanjers van 30 centimeter. De jonge reigers uit Het Leen komen hier in de omgeving vissen. En er zitten ijsvogeltjes, vossen en een slechtvalk. Die woont in de kerktoren van Eeklo.'

Ik kom ook vaak in Het Leen. En in het krekengebied heb ik een plekje gevonden aan De Maagd van Gent, net over de grens in Biervliet, waar ik de bruine kiekendief ga waarnemen. Die plekken zijn heel precair, daar moet je als waarnemer met zorg mee omgaan.